Pagina's

woensdag 23 september 2020

@F4: Week tegen het pesten

 De meest voorkomende vormen van pestgedrag zijn:

  • Verbaal pesten: uitschelden, belachelijk maken, uitlachen, bedreigen: iemand tot iets dwingen, chanteren of intimideren
  • Fysiek pesten: spugen, schoppen, slaan of knijpen
  • Materieel pesten: spullen kapot maken, afpakken of verstoppen
  • Relationeel pesten: iemand buitensluiten, over iemand roddelen of geruchten verspreiden
  • Digitaal pesten = cyberpesten: belastend materiaal (foto’s, filmpjes, roddels) via het internet of sociale media verspreiden, iemand via social media lastig vallen

 Hoe herken je iemand die gepest wordt?

Iemand die gepest wordt is vaak angstig, onzeker, ongelukkig en heeft plotselinge huilbuien waar geen aanleiding voor (lijkt) te zijn. Ook kan het zijn dat iemand onverklaarbare blauwe plekken heeft. De kleding en andere spullen zijn onverklaarbaar gescheurd of beschadigd is. Op school zijn ze voorzichtig, gevoelig, rustig, teruggetrokken en verlegen en zijn opvallend vaker alleen of zijn veel in de buurt van de leerkracht.

Hoe herken je een pester?

Een pester Is vaak impulsief, snel boos en is opstandig en agressief tegenover volwassenen, waaronder leraren en ouders. Heeft een sterke behoefte om andere te domineren en heeft weinig empathie voor personen die gepest worden. Niet alle pesters hebben duidelijke gedragsproblemen of zijn betrokken bij grensoverschrijdend gedrag. Vaak zijn ze zelfs goed in omgang met de leraren ,volwassenen, collega`s, trainers enzovoorts.  Hierdoor is het voor betrokkene moeilijk voor te stellen dat deze personen zich schuldig maken aan pesterijen en zelfs hierin het voortouw nemen.

Wat kan je er aan doen?

Ben jij of ken jij iemand die gepest wordt en je komt er zelf niet uit, is het belangrijk dat je er met iemand over praat zoals ouders, leraren, of iemand anders die je vertrouwt, zodat je kan vertellen wat er gebeurt.  Hierdoor loop je er niet alleen mee rond en erover praten kan je een opgelucht gevoel geven. Je kunt dan samen naar oplossingen kijken en daardoor hoef je niet het gevoel te hebben dat je het alleen moet doen.